Amivel foglalkozunk

Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület több mint 10 éve alatt számos  helyen megfordult már.  Az Egyesület 2004. augusztusában alakult közhasznú minősítéssel, fő célkitűzései a lakosság katasztrófák, veszélyhelyzetek hatásai elleni védelmének fokozása, felkészítésük elősegítése saját védelmük érdekében. Egyesületünk nyilvántartásba vett felnőttképzési intézmény.


Főbb tevékenységeink:

 Katasztrófaelhárítás

Legyen eső, vihar, jég, vagy hó, Önkénteseink tettre készen állnak, hogy a baj óráiban segítsenek. A katasztrófavédelem együttműködőiként számos esetben vettünk részt kárfelszámolásokban a főváros és az ország egyéb területein, de már külföldi misszió keretei között is bizonyíthattunk.
autok-2

 Árvízvédelem

Sajnos gyakori eset, hogy a folyók kilépnek medrükből, erre készülve mi is évente tartunk árvízvédelmi felkészítéseket és gyakorlatokat. Amikor a szükség úgy hozza, felkészülten tudunk a gáton dolgozni, az ár levonulása után pedig az elöntött területek szivattyúzását végezzük.
2010. Borsodi árvíz Felsőzsolca, SajóPetri, Edelény

Elsősegélynyújtás

Önkénteseink képzett elsősegélynyújtók, saját képzéseink keretén belül pedig lehetőséget biztosítunk a szakterület komolyabb megismerésére is. Gyakran adunk elsősegélynyújtó ügyeletet, téli hétvégéken jelen vagyunk a Normafán, halottak napján több temetőben segédkezünk, az EFOTT fesztivál teljes ideje alatt pedig ellátóhelyeket biztosítunk. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel való szoros együttműködésünknek köszönhetően Önkénteseink látják el az NKE gólyatáborában és nagyobb rendezvényein is az elsősegélynyújtói feladatokat.
serult

Műszaki mentés

Szivattyúink, motoros láncfűrészeink, vagy épp orrfűrészeink bármikor bevethetőek, ha segíteni kell, csak úgy, mint lelkes Önkénteseink. A közvetlenül hozzánk érkező lakossági bejelentések mellett a Katasztrófavédelem is gyakran kéri segítségünket. Önkénteseink gyorsan, szakszerűen vágják fel a kidőlt fákat, járhatóvá téve ezzel utakat, járdákat, de ugyanilyen alapossággal járnak el, ha pincék szivattyúzásáról, vagy a hóban rekedt emberek mentéséről van szó.
jegesedes

Városi kutatás-mentés

Hisszük, hogy mindig van tovább: folyamatosan fejlődünk és fejlődni akarunk. 2015-ben határoztuk el, hogy a városi kutató-mentő képességünket elkezdjük kialakítani, de már komoly eredményekkel büszkélkedhetünk e téren. Sok támogatás és a még több gyakorlás tette lehetővé, hogy immáron saját gyakorlataink mellett külföldi gyakorlatok visszajáró résztvevői vagyunk, Önkénteseink munkájáról pedig minden esetben elismerően nyilatkoznak a szakmát már régóta űzők is.

03

Kötéltechnikai mentés

Új képesség Egyesületünknél a kötéltechnikai mentés is. Egyre több Önkéntesünk teljesíti az alapfokú kötéltechnikai mentő képzést, de büszkék vagyunk azokra a társainkra is, akik félelmeiket legyőzve ismerkednek a magasból-mélyből mentés alapvető fogásaival.
kotel

 BASIC Önkéntes Alapfelkészítő Program

Annak érdekében, hogy az Egyesülettől elvárt szakmai színvonalat továbbra is biztosítani lehessen, saját képzési rendszerünk keretei között képezzük a hozzánk jelentkező Önkénteseket. Felnőttképzési intézményként 11 modulos oktatási rendszert dolgoztunk ki az évek alatt, amelynek végén a Katasztrófavédelem és a Vöröskereszt szakemberei is helyet foglalnak a komplex vizsga bizottságában.
oktatas

 ÖPVE Ifjúsági csapat

Fontosnak tartjuk a fiatalok képzését is, a Közép-Budai Önkéntes Ifjúsági Polgári Védelem azon fiatalok csapata nálunk, akik még nem múltak el 18 évesek, de érdeklődnek mások segítése és a polgári védelem iránt. Részt vesznek programjainkon, emellett külön részükre is szervezünk eseményeket. 2015-ben sikeresen részt vettek az Oroszországban megtartott USAR BASIC TRAINING FOR YOUNGSTERS 2015 elnevezésű egy hetes gyakorlaton.
opve_adoegyszazalek_ifjusag_01

SZERETNÉL TÁMOGATNI ?

Igen! Van 2 percem, szeretnék én is segíteni!